Što su tantrumi kod djece - i kako se nositi s njima?

,,Mislila sam da će nas sve izudarati“

,,Ja više ne znam što da napravim, kao da to nije moje dijete“

„Kao da je vrag ušao u nju“

,,Svi su nas gledali, mislila sam da ću umrijeti od sramote“

Ako se prepoznajete u nekoj od ovih izjava, vjerojatno ste se susreli s omraženim tantrumima. Što su to uopće tantrumi, zašto su omraženi i zašto su prava noćna mora za svakog roditelja?

Što je zapravo tantrum?

Temper tantrum podrazmijeva izljev bijesa koji je često odraz djetetove frustracije zbog fizičke ili mentalne nesposobnosti da postigne ono što želi, a može se prepoznati po vrištanju, plakanju, prkosu, ljutnji, tvrdoglavosti, udaranju i otporu na pokušaj smirivanja. Najčešće se javlja se oko druge godine života. Pri tom treba imati na umu da djeca u ovoj dobi još uvijek nisu na govornoj razini pri kojoj bi mogla adekvatno izraziti svoje potrebe, a potrebe i želje su upravo ono što se nalazi u podlozi svakog dječjeg ponašanja.

Tantrum se može definirati i kao emocionalni izljev koji se događa kada dijete osjeća da nema kontrolu i kada postane preplavljeno osjećajima. Preplavljenost osjećajima izazovna je i u odrasloj dobi budući da često ne znamo kako izraziti svoje emocije, kako se nositi s njima i kako ih regulirati. Zamislimo samo kako je onda djetetu koje još uvijek ni kognitivno, ni emocionalno, a ni govorno još nije na toj razini! Osim toga, djeca te dobi još uvijek nemaju razvijenu samokontrolu zbog nerazvijenosti živčanog sustava. Uzimajući u obzir sve navedeno, pojava tantruma i nije toliko začuđujuća. Štoviše, oni su dio normalne razvojne faze i način izražavanja nakupljenih osjećaja.

Možemo li spriječiti tantrum?

Tantrum ne možemo uvijek spriječiti, ali se na njega možemo pripremiti. Kako bi u tome uspjeli, potrebno je poznavati situacije koje dovode do njegove pojave. Već smo spomenuli da je jedna od tih situacija preplavljenost osjećajima. Najčešće se događa da je dijete ljuto i frustrirano jer nešto želi, a ne uspijeva. Nerijetko se događa i da su u podlozi tantruma strah i anksioznost, o čemu posebno treba voditi računa kod sramežljivije i opreznije djece. Primjer takve situacije je tantrum koji se može odviti u situaciji kada roditelj nagovara dijete da uđe u vrtić, a dijete je ustvari anksiozno zbog nepoznatog.

Uzrokuju li samo negativni osjećaji tantrum?

Ono što je manje poznato jest da osjećaji koji dovode do tantruma mogu biti i oni ugodni, kao što su uzbuđenje i sreća. Tako, primjerice, dijete može biti pretjerano uzbuđeno i sretno jer ga za blagdane dolaze posjetiti baka i djed, a zbog nesposobnosti regulacije ovih emocija može nastupiti tantrum.

Važno je napomenuti da djeca tijekom ranog razvoja svoje osjećaje nisu u mogućnosti potpuno izraziti verbalno, već to obično rade na druge, za njihov razvojni stadij prirodnije načine. Jedan od tih načina, koji je svakako adaptivniji i ugodniji od tantruma, jest igra – upravo zato mlađoj djeci, posebno onoj emocionalnijoj, za nošenje s emocijama može pomoći terapija igrom.

Što još može uzrokovati tantrum?

Osim osjećaja, okidači mogu biti i neka stanja, poput umora, gladi i žeđi. Svi postanemo nervozni kad nam se spava ili kad smo gladni ili žedni – a kako je tek djeci, koja još uvijek nemaju mogućnost biološke regulacije svih tih stanja. Često se dogodi i da previše različitih podražaja dovede do tantruma zbog već spomenute nezrelosti živčanog sustava u male djece. Tako je mnoštvo podražaja poput buke, jake svjetlosti i gužve u trgovačkim centrima idealna kombinacija za izljev bijesa.

Dobra vijest je da poznavanje mogućih okidača može spriječiti pojavu tantruma ili nam barem pomoći da se za njega pripremimo. Ako vidimo da je naše dijete pospano i gladno, tada ga vjerojatno nećemo voditi kod obiteljskih prijatelja gdje se slavi rođendan na kojem će biti mnoštvo ljudi.

Što napraviti kada dijete ima tantrum?

Pružite podršku djetetu

Kada do tantruma već dođe, ne možemo ga odmah zaustaviti, ali mu možemo smanjiti intezitet i pružiti djetetu potrebnu podršku koja će mu pomoći u razvoju samoregulacije i učenju. Ono što svaka odrasla osoba treba učiniti na početku je osvijestiti vlastite emocije i privremeno ih ostaviti ih po strani, zajedno sa željama da dijete umiri, da mu objasni ili ga kritizira.

Pokušajte zadržati smirenost

U toj situaciji potrebno je zadržati mir i sjetiti se da ispad bijesa nije osoban napad te se fokusirati na dijete i razumijevanje njegovih emocija. Ovaj dio je roditeljima često i najteži jer i oni, jednako kao i djeca, proživljavaju čitav vrtlog emocija u tom trenutku. Ipak, djetetu je potreba smirena, stabilna i prisutna odrasla osoba koja će mu pomoći u regulaciji emocija i vraćanju osjećaja emocionalne stabilnosti. Toga se treba sjetiti i kad nas dijete traži da se udaljimo od njega, što se često događa.

Pokažite suosjećanje i razumijevanje

Važno je poštovati djetetovu želju da mu nismo preblizu, ali je isto tako važno da ostanemo prisutni, čučnemo na djetetovu razinu i budemo tu za njega. Svima nam treba razumijevanje i suosjećanje kad smo preplavljeni osjećajima, a kako bismo to pružili djeci, potrebno je koristiti emocionalno reflektiranje i validaciju. Pokušajte reflektirati i validirati ono što dijete osjeća na ovakav način: ,,Jako si to htio. Vidim da si ljut.“, ,,Tužan si jer ti se sviđala baš ta igračka koje više nema u trgovini’“. Uvažavanje i prihvaćanje djetetovih emocija izuzetno je važno i ono ne znači da nismo postavili granice i da smo ,,popustljivi“, već da se nastojimo „staviti u dječje cipele“. Važno je i prihvatiti da djetetu treba vremena da otpusti osjećaje, što ponekad može biti proces te u tom slučaju jednostavno trebamo čekati da se smiri.

Spriječite (samo)ozljeđivanje

Djeca u tom procesu ponekad pribjegavaju i udaranju sebe, nas ili drugih te je u takvim slučajevima potrebno spriječiti ozljeđivanje. Dijete trebamo držati nježno, ali čvrsto, pritom mu reflektirajući, pritom mu dajući do znanja da vidite da mu je teško, ali da mu ne možete dozvoliti ozljeđivanje.

Pružite djetetu potrebnu utjehu kada tantrum završi

Čim ova emocionalna oluja prođe, dijete će biti spremno za kontakt i vjerojatno će tražiti utjehu. Tada zagrlite dijete, dopustite mu da bude uz vas, umirite ga i utješite. Upravo je prošlo kroz pravu noćnu moru i ono što mu treba je podrška i potpora.

Ne kažnjavajte dijete zbog nemogućnosti prilagođenog izražavanja osjećaja

Dijete nikako ne smije biti kažnjeno za ono što osjeća te uvijek trebamo imati na umu da se, koliko god neugodan izljev bio, moramo suzdržati od kritika i kazni. Umjesto toga, nakon određenog vremena možete popričati s djetetom i dogovoriti što sljedeći put možete zajedno učiniti da mu bude lakše.

Pratite i opažajte aktivnosti i reakcije djeteta

Ono što je svakako najbolje jest pratiti dijete u određenim aktivnostima i opažati njegove načine reagiranja, kako bismo bili pripremljeni i mogli uočiti potencijalne okidače za tantrum.

Dodatni korisni savjeti za roditelje

Tantrumi roditelje često uhvate nespremne – ponekad baš kao da pogode loš dan, bilo da se radi o neraspoloženju zbog određene svađe, opterećenju velikim brojem obveza ili nečem trećem. Čak i onda kada to nije tako, roditeljima pojava tantruma može biti previše i mogu osjećati da se u tom trenutku ne mogu s time nositi. Tada je važno dopustiti nekoj drugoj, smirenijoj osobi da preuzme kontrolu nad situacijom – sjetimo se, djeci je u tom trenutku potreban model emocionalne stabilnosti. Ako se pak sami upustimo u ,,avanturu“ primjerenog reagiranja, bitno je potruditi se zaista ih razumjeti, a ne odrađivati to samo mehanički – djeca su itekako svjesna razlike.

Također, ponekad nije loše ispuniti djeci bezazlene želje, odnosno želje koje ne nanose nikakvu štetu. Primjer je želja trogodišnjaka da u vrtić ide u svom kostimu Spider-Mana. Takve stvari radije dozvolite jer ne ugrožavaju nikoga, a djetetu će donijeti ogromnu sreću.

Posljednje, ali ne manje važno, uvijek mislite i na sebe. Često je vrlo teško staviti svoje emocije po strani i primjereno odreagirati na izljev bijesa. Stoga dopustite sebi da, nakon što sve prođe, izbacite svoje emocije i date si oduška; isplačite se, popričajte s nekim i budite nježni prema sebi. Teško je djeci, ali i roditeljima! U takvim trenucima podsjetite se da je riječ o normalnoj razvojnoj fazi i da je to put do djetetove izgradnje vlastitog „ja“.

Kada potražiti pomoć?

Ponekad djetetu nije dovoljna samo podrška i potpora roditelja, već je potrebno potražiti stručnu pomoć. Jedna od takvih situacija je pojava tantruma nakon 5. godine. Podsjetimo se – tantrumi se najčešće javljaju od 2. do 4. ili 5. godine, zbog nemogućnosti primjerenog emocionalnog izražavanja i nerazvijene emocionalne samoregulacije u toj dobi.

Javljanje tantruma kasnije nije toliko uobičajeno, zbog čega je potrebno potražiti pomoć. Također je neubičajeno javljanje tantruma više od 5 puta dnevno, tantrumi koji traju preko 15 minuta te stalna prisutnost negativnog raspoloženja između tantruma. Ako u nekoj od navedenih situacija prepoznajete vlastito dijete ili vam je jednostavno preizazovno nositi se s tantrumima, možete nam se javiti za pomoć.

Kako vam mi možemo pomoći?

Webinari

 

Ako vam je ovaj članak bio koristan, ali smatrate da ovu problematiku trebate istražiti još dublje, možete početi s gledanjem našeg webinara o načinima nošenja s tantrumima kod djece.

 

Ako pak smatrate da su vam potrebne dodatne edukacije o dječjem razvoju, možda će vas zanimati neki od naših webinara.

Psihološka procjena djece

 

Psihološka procjena djece proces je kojim stručnjaci stječu uvid u intelektualne sposobnosti i potencijale, pažnju i pamćenje, verbalne sposobnosti, socijalno i emocionalno funkcioniranje te osobine ličnosti djeteta.

ADOS-2 procjena

ADOS-2 procjena predstavlja standardizirani, polustrukturirani opservacijski protokol za procjenu pojedinaca (od 12 mjeseci starosti do odrasle dobi) za koje postoji sumnja na poremećaj iz spektra autizma.

Terapija igrom

Terapija igrom na sustavan i znanstveno utemeljen način upotrebljava činjenicu da djeca prirodno komuniciraju kroz igru te im uz stručno vodstvo pomaže da prepoznaju i izraze svoje probleme i emocije. Prikladna je za svu djecu u dobi između 3 i 12 godina koja trebaju pomoć u nošenju s emocijama.

Ako vam je ovaj članak bio koristan, ali smatrate da ovu problematiku trebate istražiti još dublje, možete početi s gledanjem našeg webinara o načinima nošenja s tantrumima kod djece.