Usluge doule

Snažna namjera, opušteno tijelo i otvoren um su glavni sastojci za aktivan porod.

Iščekivanje poroda za mnoge trudnice može biti izrazito stresno. Postavljaju se mnoga pitanja – hoće li boljeti? Hoću li izdržati? Što će mi sve raditi? Hoću li imati posljedica?

Razgovor s okolinom i čitanje tuđih iskustava po internetu često samo odmognu; izgleda kao da baš svi imaju neku horor priču iz rodilišta koju jedva čekaju podijeliti. Tako porod od potencijalno najljepšeg, transformirajućeg iskustva u životu postaje nešto što se iščekuje sa strahom i mantra se “samo da i ja i beba ostanemo živi”.

Što ako ne mora biti tako? Što ako porod može biti lijepo, osnažujuće iskustvo kojeg ćemo se prisjećati s radošću?

U Centru Madrugada vam zato nudimo i usluge doule. Doula (čita se dula) je educirana i iskusna žena koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda.

Doula nije medicinsko osoblje niti izvodi medicinske zahvate; ona je tu za vas kao majku, čineći sve da se tijekom poroda osjećate dobro, ugodno i sigurno u sebe, brinući se da imate dovoljno informacija za donošenje odluka u porodu.

Kako izgledaju usluge doule?

Uobičajeno se s trudnicama sastajem dva puta prije poroda iako je moguće dogovoriti i više susreta. Sadržaj tih susreta se prilagođava željama klijentice i njenim prethodnim iskustvima, no, uobičajeno prođemo kroz njene želje i očekivanja od poroda; razgovaramo o dosadašnjem informiranju o trudnoći i porodu i preporučim dodatne izvore informacija; pokažem tehnike opuštanja, masaže, pokreta, disanja i olakšavanja trudova; razgovaramo i o strahovima i potencijalnim scenarijima te nošenju s boli i tjeskobom te radimo plan postporođajne brige. Također, tijekom cijelog perioda trudnoće sam dostupna za savjete telefonski/e-mailom/porukama.

Nakon tih susreta iščekujem poziv da dođem na porod. Za svaku trudnicu sam dežurna dva tjedna prije termina poroda pa sve do poroda. Dežurstvo znači da se, osim u iznimnim slučajevima, ne mičem dalje od Splita te držim stalno uključen mobitel kako bih u svakom trenutku bila spremna doći na poziv. Kada porod započne, možemo se naći u bolnici ili domu klijentice te ostajem uz nju tijekom cijelog poroda, bez obzira na njegovo trajanje.

Nakon poroda se nalazimo još jedan put, nekoliko tjedana nakon poroda. Na tom susretu uglavnom razgovaramo o prilagodbi na roditeljstvo, emotivnom stanju nakon poroda, sjećanju na porod i slično. Ukoliko vidim naznake postporođajne depresije ili teškoća u prilagodbi, sugeririrat ću i daljnji rad kroz individualno savjetovanje ili grupu podrške za roditelje.

Usluge doule, u obliku gore navedenog paketa (dva susreta prije poroda, prisustvo na porodu i jedan susret poslije) koštaju 2 500 kuna. Dodatni susreti se naplaćuju zasebno.

Ukoliko još niste sigurni je li usluga doule za vas, nudim vam inicijalni intervju potpuno besplatno; možemo se naći bez obaveze te mi možete postaviti sva pitanja koja imate kako biste lakše donijeli odluku o angažiranju. Za sva dodatna pitanja nas slobodno kontaktirajte.

Također, ukoliko želite samo pripremu za porod, a na porod ipak želite povesti partnera ili neku drugu blisku osobu, pogledajte usluge individualne pripreme za porod ili radionicu Psihološka priprema za porod.

Znate nekoga komu bi ove informacije dobro došle? Podijelite ih!